Dobrobit za zdravlje

Sushi kao zdrava hrana

 Osim što je izuzetno ukusan sushi je i prva riznica zdravlja. Japanci s pravom zaslužuju titulu najzdravijeg naroda s svojom dijetom od ribe i riže. Također se i žene i muškarci mogu pohvaliti kao najdugovječniji u čitavom čovječanstvu.

 Riba i morska hrana

Sushi ima malo kalorija. Bijela riba poput brancina ima manje od 100 kalorija na 100 grama. Čak i riba poput skuše, jegulje ili masniji komad tune, toro, imaju manje od 200 kalorija  na 100 grama. Masna riba kao skuša, sardine i haringe imaju visok postotak omega 3 masnih kiselina, koje su korisne u prevenciji srčanoih bolesti, infarkta i artritisa.

 Riža

 Gotovo pola stanovnika svijeta živi na riži. Ona je izvrstan izvor ugljikohidrata i proteina, bez glutena je pa također pogodna za one alergične na pšenicu.

 Đumbir

 Kao i rižin ocat đumbir je prirodni antiseptik. Osim toga jača imuno sistem i pomaže tijelu da se bori protiv prehlade i groznice.

 Rižin ocat

 Rižin ocat ima nevjerojatna antibakterijska svojstva te se već odavno koristi za konzerviranje hrane.  Osim što štiti od visokog krvnog tlaka također je dobar regenerator  za kožu.

 Soja sos

 Radi se od fermentiranih sojinih zrna koja su bogata proteinima, magnezijem, kalijem i željezom.  Sojini proizvodi sadrže  fitoestrogen koji uspješno liječe simptome vezane uz menopauzu. Tamari je odličan za ljude alergične na pšenicu.

 Nori

 Nekom može biti čudno jesti morsku travu ali ona je jako hranjiva. Sadrži proteine, minerale – posebno   jod – i bogata je vitaminima A, B1, B2, B6, C i niacinom. Sprečava taloženje kolesterola u krvnim žilama. Što je tamniji nori, veće je kvalitete.

 Wasabi

 Bogat vitaminom C, wasabi potiče stvaranje sline i rastvara kiselinu. Moćan je kao antibakterijski i lagani je antiseptik.

 Shiitake

 Osim vitamina B1, B2, B3,B12, D1, D2 i D12 shitake gljive sadrže proteine, lipide, ugljikohidrate te  minerale  – kalcij, fosfor, zeljezo. Osim što povećavaju  otpornost, reguliraju probavu, liječe prehladu, potiču cirkulaciju i smanjuju krvni tlak, također i pojaćavaju otpornost stanica protiv raka te djeluju antitumorno.